¬се про ¤блука

–≥зноман≥тн≥ сорти ¤блук

јсортимент яблук

” м≥ру того ¤к людина безпосередньо користувалась плодами дикоростучих ¤блунь, зароджуЇтьс¤ ≥ розвиваЇтьс¤ њњ культура. Ћюдина спочатку малосв≥домо в≥дбираЇ, а пот≥м б≥льш ц≥леспр¤мовано, збер≥гаЇ б≥льш ц≥нн≥ дерева. ѕочинаЇ застосовувати щепленн¤ рослин. ≤стор≥¤ запровадженн¤ цього прийому в культуру йде в глибоку старовину. «араз ¤блуню обробл¤ють майже по вс≥й земн≥й кул≥. —еред фруктових рослин вона займаЇ перше м≥сце ¤к за площею, так ≥ з≥ збору плод≥в.

«азвичай, з одного дерева, звичайно, ¤кщо за ним догл¤дають за вс≥ма правилами, можна з≥брати до 200, а ≥нод≥ ≥ 400 к≥лограм≥в. –айонований сортимент ¤блун≥ в Ќечорноземн≥й зон≥ включаЇ 33 л≥тн≥х, 35 ос≥нн≥х ≥ 5! зимовий сорт≥в.

ƒо сорт≥в р≥чного терм≥ну дозр≥ванн¤ в≥днос¤тьс¤: √руш≥вка московська, Ћипневе „ерненко, ƒесертне ≤саЇва, ћельба, —уйслепское, ћантет та ≥нш≥. ¬они дозр≥вають у друг≥й половин≥ серпн¤. ќс≥нн≥ми сортами Ї: Ѕессем¤нка ћ≥чур≥на, Ѕоров≥нка, ƒесертне ѕетрова, Ўтрейфл≥нг, ќс≥нн¤ рад≥сть, ёний натурал≥ст та ≥нш≥. ƒозр≥вають вони у вересн≥ ≥ збер≥гаютьс¤ 2-3 м≥с¤ц≥. ƒо попул¤рних зимових сорт≥в в≥днос¤тьс¤: јнтон≥вка, Ѕогатир, Ћобо, —≥нан п≥вн≥чний, ”елс, —партан, ќрлик, —ел≥гер ≥ ≥нш≥. «н≥мати њх сл≥д в к≥нц≥ вересн¤-початку жовтн¤. ѕлоди збер≥гаютьс¤ до лютого Ц березн¤.

ћельба

Ћ≥тн≥й сорт.ѕлоди б≥льше середньоњ величини, жовтувато-зелен≥ з розмито-смугастим румТ¤нцем. ћТ¤коть б≥ла, н≥жна, соковита, ароматна, кисло-солодка, в≥дм≥нного десертного смаку. «имост≥йк≥сть ≥ ст≥йк≥сть до парш≥ низьк≥. —орт урожайний.

ƒесертне ≤саЇва

Ћ≥тн≥й сорт. ѕлоди середньоњ величини округло-кон≥чноњ форми. ∆овтуват≥ плоди з ¤скраво-червоним полосчатим румТ¤нцем. ћТ¤коть б≥ла, соковита, кисло-солодка з легкоњ пр¤н≥стю, десертного смаку. —орт зимост≥йкий, ст≥йкий до парш≥. ѕлодоносить щор≥чно.

ћантет

Ћ≥тн≥й сорт.ѕлоди середньоњ величини, округл≥ або злегка плескат≥, зеленувато-жовтого забарвленн¤ з ¤скраво-червоним розмитим румТ¤нцем. ћТ¤коть св≥тло-жовта, запашна, соковита, кислувато-солодка. «имост≥йк≥сть ≥ ст≥йк≥сть до парш≥ середн≥. ¬рожайн≥сть хороша, але пер≥одична.

ѕап≥ровка

Ћ≥тн≥й сорт.Ќа 4-5-й р≥к починаЇ плодоносити. ѕлоди середн≥х розм≥р≥в, на молодих деревах велик≥, але з в≥ком сильно др≥бн≥шають. ћТ¤коть н≥жна, соковита, кисло-солодка. ¬еликий недол≥к сорту Ц малий терм≥н збер≥ганн¤ плод≥в, ≥ погано вони перенос¤ть транспортуванн¤.

”елс

«имовий сорт. ѕлоди середнього розм≥ру, св≥тло-зелен≥, майже повн≥стю покрит≥ розмито-смугастим румТ¤нцем. ћТ¤коть н≥жна, соковита, гарного винно-кислого солодкого смаку. ќднак дл¤ отриманн¤ плод≥в високоњ ¤кост≥ потр≥бно багато тепла ≥ вологи. ƒо того ж плоди ≥ лист¤ цього сорту дуже ст≥йк≥ до парш≥. «имост≥йк≥сть добра. ™ у ”елс одна особлив≥сть: урожай дозр≥ваЇ неодночасно, тому прибиранн¤ його потр≥бно проводити в 2 Ц 3 рази. ” промислових садах це, може бути, ≥ Ї недол≥ком сорту, а в маленьких нав≥ть зручно: великий терм≥н св≥ж≥ ¤блука можна збирати з дерев.

Ћобо

«имовий сорт. ѕлоди б≥л≥ середньоњ величини з рожево-червоним, червоним краплистим малюнком. ћТ¤коть н≥жна, соковита, ароматна, в≥дм≥нного кисло-солодкого смаку, зимост≥йк≥сть ≥ ст≥йк≥сть до парш≥ недостатн≥. ¬рожайн≥сть хороша ≥ щор≥чна.

ёний натурал≥ст

ќс≥нн≥й сорт.ѕлоди б≥льше середньоњ величини, плоскокругл≥, зеленувато-жовт≥ з ¤скраво-червоним розмитим румТ¤нцем. ћТ¤коть соковита, гарного кислувато-солодкого смаку. «имост≥йк≥сть ≥ ст≥йк≥сть до парш≥ висок≥. ¬рожайн≥сть хороша, але пер≥одична.

јнтон≥вка

«имовий сорт.„удов≥ плоди ≥ в св≥жому вигл¤д≥, ≥ в моч≥нн≥, що Ї р≥дк≥сною ¤к≥стю. ’ороша зимост≥йк≥сть, висока врожайн≥сть. «азвичай дерево буваЇ з урожаЇм 2-3 роки посп≥ль.